مقایسه ویندوز و لینوکس

مقایسه ویندوز و لینوکس

توی این پست میخوایم به مقایسه ویندوز و لینوکس بپردازیم، به نظر شما بهترین سیستم عامل ویندوز است یا لینوکس؟! به یاد بیارید که توی هیچ چیزی واژه “بهترین” نداریم چون به ویژگی های کاربر مورد نظر بستگی داره ، مثلا ممکنه چیزی که شما ازش استفاده میکنید توی لینوکس نباشد و فقط توی ویندوز باشه یا حتی برعکس پس اصلا نمیخوایم قضاوت کنیم که کدام بهترین است.حالا بریم ببینیم سیستم عامل چی هست؟

 

سیستم عامل چیست؟

بر اساس تعریف ویکی پدیا ،سیستم عامل نرم‌افزار سیستمی‌ای است که مدیریت منابع رایانه را به عهده گرفته و بستری را فراهم می‌سازد که نرم‌افزار های کاربردی اجرا شده و از خدمات آن استفاده کنند. سیستم‌عامل جزء ضروری‌ترین نرم‌افزارهای یک سیستم رایانه‌ای است. سیستم‌عامل خدماتی به برنامه‌های کاربردی و کاربر ارائه می‌دهد. برنامه‌های کاربردی یا از طریق واسط‌های برنامه‌نویسی کاربردی یا از طرق فراخوانی‌های سیستم به این خدمات دسترسی دارند. با فراخوانی این واسط‌ها، برنامه‌های کاربردی می‌توانند سرویسی را از سیستم‌عامل درخواست کنند، پارامترها را انتقال دهند، و پاسخ عملیات را دریافت کنند.

ممکن است کاربران با بعضی انواع واسط کاربری نرم‌افزار مثل واسط خط فرمان یک واسط گرافیکی کاربر با سیستم‌عامل تعامل کنند. برای رایانه‌های دستی و رومیزی، عموماً واسط کاربری به عنوان بخشی از سیستم‌عامل در نظر گرفته می‌شود. در سیستم‌های بزرگ و چند کاربره مثل یونیکس و سیستم‌های شبیه یونیکس، واسط کاربری معمولاً به عنوان یک برنامهٔ کاربردی که خارج از سیستم‌عامل اجرا می‌شود پیاده‌سازی می‌شود. حالا که فهیمیدم سیستم عامل چه چیزی هست، بریم ببینیم اصلا ویندوز یا لینوکس چیه؟

سیستم عامل لینوکس چیست؟

لینوکس
مقایسه ویندوز و لینوکس

لینوکس (Linux) به خانواده‌ای از سیستم‌های عامل متن-باز و رایگان مبتنی بر کرنل لینوکس گفته می‌شود. کرنل لینوکس یک کرنل سیستم عامل است که نخستین بار در تاریخ 17 سپتامبر 1991 از سوی «لینوس تروالدز» (Linus Torvalds) انتشار یافته است. لینوکس به طور معمول در یک توزیع لینوکس بسته‌بندی می‌شود. اگه میخواید بیشتر در مورد خالق لینوکس (لینوس تروالدز) و چگونگی ساخت لینوکس بدونید ،حتما کتاب فقط برای تفریح (Just For Fun) – ترجمه جادی رو از سایت linuxstory.ir به صورت رایگان بخوانید.

سیستم عامل ویندوز چیست؟

ویندوز
مقایسه ویندوز و لینوکس

سیستم عامل ویندوز (Windows)  اولین بار در سال 1985 توسط مایکروسافت منتشر شد. در حال حاضر ویندوز پر کاربر ترین سیستم عامل در جهان است. با مجموعه‌ای از بروزرسانی‌های سالانه، هر سیستم‌عاملی با ویژگی‌های گرافیکی رابط کاربری منحصربه‌فردی ارائه می‌شود، که کاربران با استفاده از آن می‌توانند فایل‌ها و کارهایشان را روی آن سیستم ببینند.  

مقایسه سیستم عامل های ویندوز و لینوکس

الان که فهمیدیم سیستم عامل های لینوکس و ویندوز چی هستند، بریم نگاهی به برتری و تفاوت های هرکدام رو نگاهی بندازیم و این دو تا سیستم عامل رو بیشتر بررسی کنیم تا بتوانید با توجه به نیاز خود یکی از این سیستم عامل ها رو انتخاب کنید.

 

در زیر تفاوت های اصلی بین سیستم عامل لینوکس و ویندوز رو میتوانید مشاهده کنید: 

1 – گواهی‌نامه‌ها و مجوزها

سیستم عامل لینوکس و بسیاری از ابزارها و کتابخانه های آن کاملاً رایگان و منبع باز برای استفاده و اصلاح هستند. در حالی که توزیع های پولی سیستم عامل لینوکس با پشتیبانی اضافی در بازار موجود است، قیمت آنها بسیار متوسط است. لینوکس، تحت مجوز “GNU General Public” به کاربران این امکان را می دهد که سیستم‌ها را ویرایش کنند و در هر تعدادی که می‌خواهند از آن استفاده کنند و حتی می‌توانند نسخه‌های اصلاحی خودشان را بفروشند.

سیستم عامل ویندوز مایکروسافت دارای مجوز مایکروسافت است که به کاربران امکان دسترسی به کد منبع را نمی دهد. بنابراین، هیچ تغییری را نمی توان در سطح کاربر استاندارد انجام داد. مجوز مایکروسافت از 70 تا 200 دلار برای نسخه‌های استاندارد آن متغیر است و فقط می‌تواند بر روی تعداد مشخصی از کامپیوتر هایی که در برگه خرید شما مشخص شده است نصب شود.

2 – آسانی استفاده

این مقایسه میتونه سخت باشد، چون ممکن است که از هر فردی به فرد دیگر متفاوت باشه. با این حال، لینوکس قابلیت استفاده خودش را در طول سال ها از طریق مدرن سازی مداوم بهبود بخشیده است. با انتشار توزیع هایی مثل لینوکس مینت (Linux Mint) فرآیند نصب و راه اندازی ساده تر شده است.از طریق بروزرسانی مدوام، افراد با دانش فنی کم میتوانند نرم افزار نصب کنند و فعالیت های عادی مانند ایمیل، پخش موسیقی و فیلم و جستجو در اینترنت را انجام دهند.

به دلیل بازار غالبی که ویندوز دارد، در بسیاری از دستگاه ها ویندوز به صورت پیش فرض نصب شده است. وقتی شما یک دستگاه جدید را میخرید به احتمال زیاد سیستم عامل آن دستگاه ویندوز است . با توجه به برتری قابل توجه ویندوز در بازار، اکثر کاربران به رابط کاربری آن عادت کرده اند.

3 – پشتیبانی

از آنجایی که لینوکس پایگاه کاربری عظیمی در سراسر جهان دارد، پشتیبانی آنلاین گسترده ای برای لینوکس وجود دارد. انجمن سیستم عامل لینوکس از طریق تالار گفتگو ها، صفحات مخصوص پرسش ها و وب سایت های پشتیبانی از کاربران پشتیبانی می کند.

سیستم‌عامل ویندوز از طریق سیستم‌های راهنمای یکپارچه و آنلاین، وب‌سایت‌ها و انجمن‌های اختصاصی به راحتی در دسترس است. علاوه بر این، فیلم‌ها و کتاب‌های متعددی درباره ویندوز به‌صورت آنلاین برای افراد با هر سطح مهارت در دسترس است.

4 – تنوع

از آنجایی که لینوکس متن باز (Open Source) است به آسانی میتوان آن را ویرایش کرد، نسخه های زیادی از آن وجود داره که بر اساس نیاز های کاربر قابل شخصی سازی است. اگر شما در زمینه کد نویسی اطلاعاتی دارید میتوانید خودتان کد های این سیستم عامل را تغییر دهید یا ویرایش کنید.

در سیستم عامل ویندوز، سفارشی کردن کار آسان نیست و تنها چند گزینه برای شخصی سازی وجود دارد.

5 – سرعت

وقتی صحبت از سرعت میشود لینوکس به راحتی میتواند بر ویندوز پیروز شود. برخلاف ویندوز، لینوکس وقتی‌که چندین فرایند با هم انجام می‌شوند، تمایل به حداقل‌سازی خطاها دارد. فایل سیستم “Ext4” در لینوکس کار قابل ستایشی در کارآمد نگه داشت دستگاه انجام میدهد. یکپارچه‌سازی در حال حاضر در لینوکس مرده و مدفون شده است. لازم نیست بگوییم که حتی برای استفاده معقول و حداقلی از سیستم عامل ویندوز، سرعت آن به صورت غیر قابل تحمل و آزار دهنده ای، کاهش می یابد.

6 – حریم خصوصی

در چند سال گذشته، ویندوز به‌طور فزاینده‌ای تبلیغات‌محور شده است. اگرچه کاربران می‌توانند این تبلیغات را غیرفعال کنند، اما نظر مایکروسافت به استفاده از تبلیغات است. از طرف دیگر کاربران لینوکس دارای سیستم عاملی هستند که حریم خصوصی کاربران در آن بسیار مهم است. دستگاه های لینوکس همچنین به یک رمزگذاری داخلی مجهز هستند که به این معنی است که کاربران میتوانند از امنیت بهتر و نفوذ کمتر برنامه های شخص ثالث مطمئن باشند.

7 – امنیت

لینوکس به طور کلی امن تر از ویندوز است. حتی با وجود اینکه نقص های امنیتی در لینوکس هم کشف میشوند اما به دلیل تکنولوژی متن باز آن، هرکسی میتواند نقاط آسیب پذیر را ببیند که همین موجب آسان تر و سریع تر شدن روند شناسایی و حل آن مشکلات می شوذ.

اگر چه ویندوز طی سال ها گام های بلندی در بهبود سیستم امنیتی خود برداشته است، اما همچنان هدف اصلی هکر های مخرب است. مایکروسافت به دلیل تعداد کاربران زیادی که دارد همیشه در معرض تهدیدهای جدید است. 

8 – استفاده از خط فرمان

در سیستم‌عامل لینوکس، ترمینال (Terminal) یک ابزار بسیار پر کاربرد و قوی برای مدیریت و وظایف است. در ویندوز، از دستور “cmd” می‌توان برای باز کردن یک خط فرمان و اجرای یک مجموعه پایه‌ای از عملگرها استفاده کرد.

9 – قابلیت اعتماد

سیستم عامل لینوکس تمرکز زیادی بر روی امنیت سیستم، مدریت فرآیند و زمان آپدیت دارد. لینوکس در این مورد امن ترین و قابل اعتماد ترین سیستم عامل موجود است.

برعکس، حتی با اینکه مایکروسافت در طول مدت ها قابلیت اطمینان را بهبود بخشیده است، به هیچ وجه به لینوکس حتی نزدیک هم نیست. به خاطر کاربرپسند و سهلوت دسترسی، بسیاری از ویژگی ها را کنار گذاشته است، که ممکن است منجر به بی ثباتی سیسم و آسیب پذیری های امنیتی شود.

10 – آپدیت های سیستم 

در سیستم عامل لینوکس، کاربر کنترل کاملی بر زمان اپدیت ها دارد. ویندوز به خاطر بروزرسانی های تا حدی تصادفی اش که میتواند در مواقع ناخوشایند ظاهر شود، بدنام است. برای کاربر عادی ممکن است مهم نباشد ولی کسانی که تجربه کامپیوتری بیشتری دارند لینوکس را برای انعطاف پذیری بیشتر ترجیح می دهند.

11 – سازگاری

ویندوز در مورد سازگاری (Compatibility) برنده می شود، زیرا تعداد برنامه هایی که روی ویندوز کار می کنند بسیار بیشتر از لینوکس است.

سخن پایانی

در آخر، در این مقاله یک نگاه کلی به برتری ها و تفاوت های سیستم عامل لینوکس و ویندوز انداختیم. اگر قصد تغییر سیستم عامل خود از ویندوز به لینوکس یا برعکس را داشته باشید، امیدواریم که این مقاله بتواند به شما کمکی کرده باشد.

 

آیا این مقاله که در مورد اینکه کدوم از این دو ،بهترین سیستم عامل هستند را دوست داشتید؟ در صورت لزوم، لطفا به اشتراک گذاشتن آن در رسانه های اجتماعی، به من کمک کنید. و فراموش نکنید که تجربیات توزیع لینوکس خود را برای من ایمیل کنید.

منبع :‌ https://hackr.io/blog/linux-vs-windows